Matolcsyék meglepetése: júliustól a hálapénzhez engedély kell

Hálapénz – Igazgatói dilemma: vagy az erkölcs kopik, vagy az orvosok mennek el

Július elsejétől életbe lép a munka törvénykönyvének azon passzusa, amely szerint harmadik személytől díjazás nem fogadható el vagy nem köthető ki, kivéve, ha a tilalom alól a munkáltató felmentést ad, ami azt feltételezi, hogy tudomása van a juttatás forrásáról, esetleg az összegéről is. A jogszabály ezen része a hálapénz, a borravaló és „egyéb anyagi előny” elfogadását tiltaná.

Nos, akárki gondolta is ezt ki, bizonyosan nem lebegett a szeme előtt az egészségügyi szektor, legföljebb csak annyiban, hogy nyitottak egyfajta kiskaput: a hálapénzt a munkáltató hozzájárulásával fogadhatják el az egészségügyben dolgozók. Mindenesetre ezt a passzust tavaly ősszel annyira váratlanul fogadtatta el a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca, hogy elfelejtették értesíteni róla Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt, aki – tán az e fölött érzett bosszúsága miatt vagy azért, hogy akkor főjön inkább más feje ezen – nem hozta szóba kormányzati körökben sem a kifogásolt rész esetleges hatálytalanítását, sem azt, hogy miként is lehetne a gyakorlatban bevezetni…

Úgy néz ki, sehogy.

A humántárca ugyanis nem készült fel arra, hogy az irányítása alá tartozó több mint száz kórházban tíz nap múlva a vezetőknek állást kell foglalniuk a hálapénz elfogadásának gyakorlatáról.

Hiába kérdeztük a szakállamtitkárságot, hogy az egységes és áttekinthető szolgáltatások megteremtése érdekében adnak-e valamiféle útmutatást nekik, miként arra sem kaptunk érdemi választ: a betegek értesülhetnek-e például az osztályon elhelyezett táblákról, hogy az adott intézményben mi is a követendő hálapénzprotokoll?

A tárca kérdéseinkre ezt a választ küldte: „A hálapénz kérdését az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága komplex társadalmi jelenségként kezeli. A probléma megoldása a korszerű betegellátás egyik feladata lesz.” E talányos mondat megfejtése komoly erőfeszítést igényelne a kórházigazgatóktól is, de őket nemigen érdekli: tucatnyian mondták lapunknak azt, hogy ők semmilyen utasítást nem adnak, mert e kérdésben nincs jó megoldás. Legfeljebb eggyel több előírást nem tartanak be.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke közölte: a mostani humánerőforrás-krízis kellős közepén az intézményvezetők nincsenek abban a helyzetben, hogy megtiltsák a hálapénz átvételét. Ha pedig a jogalkotó megtiltja ezt, akkor adjon pénzt az egészségügyi dolgozók bérrendezésére.

– Amelyik kórházigazgató megtiltja, hogy orvosai elfogadják a hálapénzt, az azt kockáztatja, hogy nem marad gyógyító szakembere – mondta lapunknak Weltner János, a Semmelweis Egyetem sebész főorvosa. Hozzátette: ez pótcselekvés, hiszen ha az orvos rendes fizetést kapna, a beteg meg bízhatna abban, hogy hálapénz nélkül is rendes ellátást kap, nem lenne miről beszélni. Csiba Gábor, a Borsod megyei kórház főigazgatója egyetért: ha a vezető engedi a hálapénzt, az rossz fényt vet az intézményre, ha tiltja, nem marad orvosa. A jó megoldás: ki kell venni az egészségügyet a jogszabály hatálya alól.

Ember nem tudja, mekkora összeget költenek Magyarországon hálapénz kifizetésére, a kutatások is szórnak az elmúlt évekre vonatkozó becsléseik során: 30–100 milliárd forint körülire teszik. A politika számos alkalommal akarta felszámolni a hálapénz intézményét, sikertelenül. 2007-ben, amikor bevezették a vizitdíjat, talán sikerült volna, mert érzékelhető volt a csökkenés. A Fidesz népszavazása azonban kiiktatta ezt a lehetőséget.

Forrás: Népszabadság Online

Nemzeti InternetFigyelő

7 című bejegyzés “Matolcsyék meglepetése: júliustól a hálapénzhez engedély kell” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A legjobb tudomásom szerint a főorvosok a hálapénzt nem osztják meg a beosztottjaikkal. A hálapénz többszörösen meghaladja a fizetés összegét, adómentesen.

  Van olyan kórház, ahol a hálapénzt, ha a beteg megelégedése jeléül önként adja, az egy közös kasszába megy, ahonnan elosztva mindenki részesül a fizetéséhez számított százalékban.

  Péter

  Kedvelés

 2. Ha az orvosokra lesz bízva, sohasem szűnik meg a hálapénz működése.

  T. István

  Kedvelés

 3. Boldog vagyok!!!
  Vagy nem?
  Nem is tudom …….
  A vicc jut eszembe mikor nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik.
  Ez a törvény pont ebbe a kategóriába esik.
  Adott egy csomó nagyszerű ember akik megalázó fizetésért gyógyítanak MAGYARORSZÁGON. Az életükből alap esetben is 23 évet tanultak, hogy önálló gyógyító tevékenységet folytathassanak.
  És ezekről az emberekről, sorsukról, döntenek olyan fél hülye politikusok akiknek csak azért van diplomája, mert faji és elvtársi összeköttetések hálózatán jutottak hozzá.( elqrtuk feri, olstájn vitya, de ide vehetjük helyesen író palit is, és még kitudja hányat)
  És ezek a paraziták irányítják az orvosok és a MAGYAR emberek sorsát.
  De még lehet, hogy ezt a békát is lenyelnénk, ha tudnánk, hogy a MAGYAR emberek érdekét szolgálnák, DE EZEK A PARAZITÁK NEM MAGYAROK ÉS SOHA NEM IS LESZNEK AZOK!!!
  Most is csak a helyet csinálják a parazita népüknek!
  A MAGYARORSZÁGI politikusok csak szállás csinálók, irtják, terrorizálják a MAGYART, minden eszközzel.
  Legyen az törvény, rendőr sortűz, nyakkendős bűnözés vagy putris bűnözés. Egy cél van hogy minél kevesebben legyünk MAGYAROK az országban, kell a hely a gyűlölet sátánista népének.
  Na és már ide is értünk a törvényhez, Ezzel a törvénnyel bárki bármikor kikezdhető, tehát bármikor beleköthet bárkibe (főleg ha még segítséget is kap hozzá ismerjük az APEH ellenőrök módszereit).
  Egyszerűen hányinger gerjesztő!!!
  Meddig uram?
  Meddig?
  Alektó

  Kedvelés

  1. Egyre jobban erősödik bennem a gyanú, hogy a “fülkeforradalmi kormány” egyik másik tagja súlyosan paranoid tüneteket mutat.
   Molnár “Mengele” Lajos hirdedt +zöld könyv”-ben az a veretes megállapítás szerepel, miszerint a hálapénz megalázza azt aki adja és azt is aki kapja” DDDDD. A “szakállamtitikárság”??? Értenek ezek az emberi psychéhez, vagy az egészségügyhöz????? Sem a beteg sem pedig az orvos nem szellemi karonülő (vagyis hülye) , – mint az aki ezt az egészet kitalálta – hogy világgá kürtölje, hogy mennyit ad a nővérkének vagy az orvosnak??? És hogyan fogják ezt ellenőrizni????
   Miért nem fizetik meg az orvosokat? Szakközépkádereket? Stadionépítések és cigánysegélyezések helyett meg kellene fizetni azokat akik az egészségünket óvják-gondozzák.
   de Loviaguin Alexander

   Kedvelés

 4. Lehet-e még méllyebbre süllyedni az erkölcsi fertőben? Katasztrófális magyar jogrendszer! Végre megszületett a várva várt képződmény, a Föld szégyene: nem az országnak van maffiája, hanem a maffiának lett országa! Erre kössetek csomót!

  délvidéki

  Kedvelés

 5. Ez a kormányzat sem tud mást kitalálni mint a korábbiak évtizedek óta. A fő baj, hogy a fizetések egy része még mindig kommunista (sőt: szovjet): – egy orvos nem kereshet többet mint egy szakmunkás, utóbb mint idéntől egy fővárosi utcaseprő, vagyis még kevesebbet mint a Szovjetunióban…
  Talán ideje lenne Jehova sinai logikáját alkalmazni: aki élet 1989. előtt, ne vállalhasson politikai szerepet! Sem Aáronokra, sem Saul-Paulusokra (Damnaszkusz) nincsen szükségünk.

  Zoltan Georgius Mayer

  Miféle szamár ötlet ez? Akkor kik vezessék az országot? Húszéves tacskók? Az, hogy valaki 1989 előtt született, miért lenne bűn? Azzal egyet lehet érteni, hogy aki 1989 előtt (még inkább 1990 előtt) bármilyen párt vagy gazdasági illetve politikai vezető szerepet betöltött, az ma ne lehessen vezető pozícióban! Mert az bizonyosan megalkudott azzal a rendszerrel, és ha erre képes volt, akkor minden másra is rávehető. Éppen ezért szolgálják ki ezek 1990 után a mai rablókat! (Híradmin)

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.