A cigányok egyik nyelvéhez hasonlította Kósa Lajos a rovásírást

Kósa Lajos szobra

Az elmúlt héten megtartott debreceni közgyűlésen a költségvetési pengeváltásokon és a Hit gyülekezete mellett ismételten hitet tevő fideszes városvezetők produkcióján túl még egy érdekes téma került terítékre. Ez pedig a Debrecen-Józsán felállítandó rovásírásos helységnév tábla ügye volt.

Egy józsai egyesület kérte – a meglévő engedélyek birtokában – az önkormányzat egyetértő nyilatkozatát, noha ennek hiányában is jogszerűen fel lehet állítani a táblát.

A város vezetése az egyetértő nyilatkozat kiadását megtagadta. Kósa Lajos a városi közgyűlésen indokolni kényszerült ezen érthetetlen lépést. A polgármester úr azzal indokolta az elutasítást, hogy nem illik bele a város jelképrendszerébe, majd hozzátette, hogy ennyi erővel cirill betűkkel vagy lovári cigány nyelven is ki lehetne írni a város nevét…

A Jobbik szerint ezen felháborító és ősi írásunkhoz méltatlan mondatokkal minden nemzetünk kultúrájáért aggódó magyar embert megsértett. Ugyanis a rovásírás a magyar nép kultúrájának legősibb rétegéhez tartozik, úgy mint a népdal, a népmesék és a népművészet, a legrégibb és legérdekesebb nemzeti kincsünk egyike. Egy ilyen, egyedi, több ezer éves nemzeti értéket egy lapon emlegetni idegen írásokkal, nyelvekkel egy magát nemzetinek nevező politikustól a gyalázat kategóriájába tartozik!

További kérdéseket vetnek fel a történtek, ugyanis felvetődik az emberben, hogy Somogyi Béla, a város kultúrájáért felelős alpolgármester, aki nem mellesleg józsai lakos egyetért-e ezzel a döntéssel, ezekkel mondatokkal? Továbbá a közelmúltban az önkormányzat által átvett női kézilabda csapat mezén található rovásírásos feliratokat leveszik-e a mezről vagy cirill betűkkel és lovári nyelven is megjelennek majd a feliratok?

Tisztelettel kérem Kósa Lajost, hogy kérjen bocsánatot – remélhetően – meggondolatlan mondatai miatt és változtassák meg a döntésüket, adják ki az egyetértő nyilatkozatukat a tábla felállításával kapcsolatban! Akármi is történik a Jobbik mindent elkövet azért, hogy Debrecenben is – ahogy az ország közel 400 településén és a határainkon túl több, mint egy tucat településen – állhasson e tábla, mely hirdeti a magyar kultúra egyediségét!

Kulcsár Gergely

országgyűlési képviselő

Hajdú-Bihar megyei elnök

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Forrás: Szebb Jövő

Nemzeti InternetFigyelő

15 című bejegyzés “A cigányok egyik nyelvéhez hasonlította Kósa Lajos a rovásírást” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Semmi meglepő nem történt. Kósa hozta formáját, és igazolta a fidesz valódi irányultságát. Akkor csalódtam volna, ha nem így történik.
  “Kell ez nagyon, igen nagyon…”, hogy a narancshályogban szenvedők gyógyulni kezdhessenek.

  Kedvelés

 2. Azt tudtam, hogy Mr 20°% Kósa Lajosban Mózes népének vére (is) csörgedez, de hogy ekkora bunkó, azt csak e sorok olvastán ismertem
  fel.

  Kedvelés

  1. Akkor sok ilyenből maradt ki….
   Sok ilyen van a ROvásán.
   Nem a “vér” RÓható föl neki, hanem a fejtartása. Olyan, mint az éretlen búzakalászé.
   Sokan vannak egy csapatban ilyenek, ez divattá kezd válni…

   Kedvelés

 3. Sajnálom Kósa Lajost, hogy nem mérte fel szavainak jelentőségét, és azt sem méltányolja, hogy az ősi írásforma együtt “jár” Magyarországgal, a magyarsággal. A rovásírásos helységnévtábla elhelyezése elleni nyilatkozata sértő minden magyar emberre nézve. Ezért jobb lenne, ha átgondolná újra kijelentésének súlyát, és nyilvánosan visszatérne e témára elnézést kérne nem csak a választóitól, hanem a magyarság egészétől.

  Kedvelés

 4. Kósa, és a többi politikai elitnek nevezett haszonélvező is csak lebeg a víz felszínén, mint a sz.r, ami idővel szétázik, és alámerül. Amíg a nagyhatalmi zsidó törekvéseket teljesítik, bájologhatnak szerepükben, élvezhetik a népük kirablásából származó milliárdokat. Sok-sok évtizede azok kerülnek hatalomra, akik minél jobban meg tudják vezetni a népet.

  Kedvelés

 5. “Az ősi magyar írás, vagyis a rovásírás egyre népszerűbb. Klubok, körök gyakorolják, egyre többfelé bukkan fel, s már egy jó ideje divattá vált az itthoni és határon túli települések tábláit magyar betűkkel is kiírni. Ez misszió. De vannak, akik különös üzletet látnak benne.”

  “#2 Somogyi Zsolt 2012-02-27 08:08
  Fogadjuk köszönettel mindezen megnyilvánulásokat – mert ezzel csak tehetetlenségüket, erőtlenségüket bizonyítják, most már azok számára is akik eddig kételkedtek magyarságunk tényeiben, értékeiben.”
  http://magyarmegmaradasert.hu/szerzok/szakacs-gabor/item/3131-kinek-az-%C3%ADr%C3%A1sa

  Kedvelés

 6. Az a sok hülye debreceni aki megválasztotta ezt a mocskot polgármesternek! Egy tisztességes Magyar városból zsidó kibucot csinált és mégis még a helyén van! Szégyenhetik magukat a debreceniek református Rómából tel-avivvá váltak!

  Kedvelés

 7. Sokat lehetne vitatkozni a véleményeken, de fölösleges. Mindenki a vérében hordozza amit magával hozott. Az én édesanyám magyar, édesapám székely származású. Ezzel a ténnyel élek a véremben tetszik, vagy sem. Megjegyzem büszke vagyok a magyar nyelvre, és nem kevésbé a rovás-írást is igyekszem tovább adni akinek csak tudom. Bennem a cikk olvasása közben csak ténykérdések jutottak eszembe: Kósa úr vajon a cirill, vagy a lovári nyelvet és írásjegyeket hordozza a vérében?

  A héber abc betűit, és a héber nyelvet! 😦 (H)

  Kedvelés

 8. Az már csak ma reggel jutott eszembe, hogy napi szinten foglalkozhat az egész fidesz a MAGYAR NEMZETi ügyekkel, ha a párt prominense ennyire lesz@rja a rovás ügyét, és ennyire párt politikai kérdést csinál a nemzeti történelem egy részéből.

  Kedvelés

 9. “…ennyi erővel cirill betűkkel vagy lovári cigány nyelven is ki lehetne írni a város nevét…”
  Ennyit mondott.
  Tehát a címben foglalt állítás csupán irodalmi fordulat. (“A cigányok … nyelvéhez hasonlította … a rovásírást”) Mert ilyet nem mondott; legyünk korrektek.

  Kósa mondata azt jelenti, hogy a rovásírást ő Debrecen “jelképrendszerével” összefüggésben idegennek tartja. Nem mond többet – de kevesebbet sem. Viszont felesleges bármit a mondat mögé látni. Van Kósának éppen elég hibája, hibás döntése, érdemes inkább ezekkel foglalkozni, mint mondvacsinált ügyeket kreálni.
  Neki nem illik bele a jelképrendszerébe. És? Meg tudja győzni a szavazóit? Nem tudjuk. De majd 2014-ben meglátjuk. Ha megtudja a debrecenieket győzni… hát ennyit a “népfelségről” és a “Kádár-népe” habitusról…

  Kedvelés

 10. Ilyenkor az ember elgondolkodik a Fidesz es a 2/3 magyarsagan, magyar erdekek vedelmen, reszukrol. Bar sokat nem kell gondolkodni.

  Kedvelés

  1. A legtöbb pártvezetőnél a tudás és az önbizalom szorzata állandó érték, de úgy hogy a második szorzótényező nagysága az egeket veri. (Tisztelet a ritka kivételnek..)

   Ez a Kósa-eset is egy a sok közül. Voltak már nagyobbak is, ld. a Magyar Szent Korona minősítése egy puccsista szemkilövetős miniszterelnök részéről.

   Két baj van itt:
   – az egyik, hogy a várostábla nem állíttatott föl, – amit azért túl lehet élni.
   – a másik, hogy a pártvezetők kiválasztódása szöges ellentétben áll a természetes kiválasztódással (a kívánatos tulajdonságok felsorolását mellőzném), – amit, látjuk, hogyan lehet megélni. S hogy túlélni lehet-e? Az a jövő zenéje….

   Ha a tudás és az önbizalom szorzata állandó, akkor ez azt jelenti (mint ahogy igaz is!), hogy a kettő fordított arányban van egymással! Valóban, láthatjuk, minél kisebb egy politikus tudása, annál nagyobb az önbizalma. Valamivel ki kell pótolni a hiányt! (H)

   Kedvelés

Hozzászólások lezárva.