Tovább bonyolódik Tóásó Előd helyzete – Cochabambat jelölték ki a vádemelési tárgyalás lefolytatására

Meglepő, nem várt és ismét jogellenes fordulat következett be a Rózsa ügyben. Fernando Rivera a boliviai kormány jogi igazgatója a mai nap bejelentette, hogy kezdeményezték a ” terrorista ” ügy vádemelési tárgyalásának áthelyezését La Paz-ból Cochabambaba. Ugyanakkor jelezte, hogy az ügy tárgyalását is átteszik a cochabambai bíróságra.

A vádemelési tárgyalás április 11-én kezdődik, és előzetes információk szerint 15-ig tart. Rivera azt áthelyezést állambiztonsági okokkal és a vádlottak egészségi állapotával indokolta. Több előzetes letartoztatott és házi őrizet alatt levő személy Santa Cruzba tartózkodik, és e miatt indokoltnak tartják a La Paz és Santa Cruz között található városban tartandó tárgyalást.

A rendelkezés jogtalanságát az is kiemeli, hogy ezzel ismét megszegnek minden jogszabályt, hiszen az ügy a Legfelső Bíróság döntése szerint Santa Cruz-hoz tartozik, amely döntést a mai napig nem tartottak be, arra hivatkozva, hogy a terrorizmus elleni ügyek a fővároshoz tartoznak. Ennek alátámasztására még új eljárási jogszabályt is hoztak , a 007-es Tv-t, ami államellenes és terrorizmus ügyekben az illetékességet La Paz hatáskörébe utalja.

Cochabamba 400 km-re fekszik La Paztól és Tóásó Elődön kívül még 8 másik személy van La Paz-ban előzetes letartoztatásban. Nincs ismeretünk arra vonatkozóan, hogy Tóásó Elődöt és társait milyen módon kívánják a vádemelési tárgyalás 5 napjára odaszállítani, de bolíviai hírforrások szerint ezzel a tárgyalással kívánják megoldani végleges elszállításukat La Pazból, hiszen a politikai ügy és a fővárosban fogvatartott politikai foglyok egyre kényelmetlenebbek a komoly gazdasági problémákkal, tüntetésekkel küzdő kormánynak és a népszerűségét elvesztő Evo Morales elnöknek.

Tóásó Előd Cochabambaba szállítása a biztonsági kockázaton túl egyéb problémákat is felvet. Átszállítása esetén, nem lehet élelmezését megoldani, hiszen nem lesz aki a mostani állapot szerint bevigye neki az élelmiszert, a tiszteletbeli konzul is La Paz-ban lakik, így ő sem tudja majd látogatni. A védelmét ellátó ügyvéd is jelezte, hogy nem tud Cochabambaba utazgatni, hiszen egy oda-vissza repülőjegy 400 USD-be kerül, és a szállodai elhelyezése is jelentős anyagi terheket jelent.

Tóásó Edit

4 című bejegyzés “Tovább bonyolódik Tóásó Előd helyzete – Cochabambat jelölték ki a vádemelési tárgyalás lefolytatására” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Teljesen jogos a Tóásó elleni eljárás! AZ égvilágon semmi keresni valója volt! Jobban meg kellett volna válogatnia a “barátait”!

  Kedvelés

  1. Megértem a testvért Editet. Én is ezt tenném a helyében. De, hogy mit keresett Tóásó Előd Bolíviában, az számomra nem tűnik olyan ártalmatlannak. Informatika tanár, és hallgatott a nemzetvédelmi Egyetemen néhány félévet. Azt tudom, milyen fontos egy ilyen akcióban egy “jó informatikus”, éppen ezért nem hiszem, hogy ő maga nem tudta mire vállalkozik.

   Kedvelés

  2. Evo Moralest pedig avassuk szenté gyerekek, hogy megszabadította a világot ezektől a kegyetlen terroristáktól! Menjetek a búsba!

   Kedvelés

 2. Mindent összevetve: a bizonyítékok egyértelműen Tóásó Előd ellen szólnak, a Kepes-film pedig adu ász lesz a vádhatóság kezében. Kétségbe vonható az is – éppen a végzettsége, az iskolázottsága folytán, hogy “nem ismerte a küldetésük célját” – amit ha más nem is, de a fegyverek sejtetni engedtek számára (emlékezzünk csak azokra a felvételekre, melyeken a naivnak mondott Tóásó Előd fegyverekkel pózol!).
  Rendkívűl negatív momentum volt – és bizonyára a tárgyaláson sem feledkezik el róla az ügyész – hogy Eduardo Rózsa-Floresnek amerikai kapcsolatai is voltak, ugyanakkor Budapestről is kiszivárgott, hogy több “munkát kereső” (az ügyészség olvasatában: összeesküvőnek) sikerült megszöknie és Magyarországra érkezésük után kihallgatták őket az ottani hatóságok. – Azon már csak mi, a magyarok gondolkodhatunk el, hogy milyen magyar érdekeket szolgálhatott a szerencsétlen bolíviai kommandó?

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.