Felfüggesztették Tóásó Előd szabadlábra helyezése miatt indított tárgyalását

Március 10-én tartották meg ,  a Tóásó Előd és Mario Tadic 2010 október 23-án indítványozott szabadlábra helyezési  tárgyalását. 2010 október 18-án lejárt az előzetes letartoztatás maximált határideje, amit követően a bírónak 5 napon belül határoznia kellett volna az előzetes letartoztatás azonnali megszüntetéséről. Természetesen, mint az eddigiekben, most is elmaradt ez a törvényes lépés. Tóásó Előd és Marió Tadic ügyvédje beadvánnyal fordult a bírósághoz, és kérte védencei azonnali szabadlábra helyezését, és a jogsértés megszüntetését.

Közel 5 hónapot kellett várni a tárgyalás kitűzésere, ami a tegnapi nap végre bekövetkezett. Marcelo Sosa ügyész szokásához híven, nem gondoskodott fordítóról, annak ellenére, hogy az Argentin Nagykövetség rendelkezésére bocsájtott egy listát a térség magyar-spanyol fordítóiról. Ezt a listát az ügyész határozatban elutasította, mondván hogy Tóásó Előd rendelkezik elegendő spanyol nyelvtudással hogy az ellene indított eljárásban védekezzen.

Rolando Sarmiento bíró ellenben úgy vélte , hogy Tóásó Előd spanyol nyelvtudása nem megfelelő, és joga van fordítóhoz, annak ellenére hogy a tegnapi tárgyaláson Előd lemondott erről a jogáról,  a tárgyalás megtartása érdekében. Felszólította Marcelo Sosa ügyészt hogy 3 napon belül gondoskodjon megfelelő emberről, aki ezt a feladatot szakszerűen el tudja végezni. Ezzel az ürüggyel  felfüggesztette a szabadlábra helyezése iránti tárgyalását, és Mario Tadic -ét sem tartotta meg, pedig ő a spanyolt anyanyelvének mondhatja.

Mario Tadic tiltakozott a jogi eljárás anomáliái ellen és kijelentette, hogy ez az egész ügy és eljárás egy kitalált , megrendezett per személye ellen.
A nem éppen jó hangulatú , és tisztességesnek sem nevezhető kirakatperen részt vett az HBO magyar stábja is, akik az elmúlt 10 napos tartózkodásuk alatt megjárták a poklok poklát, és első kézből tájékozódhattak a bolíviai viszonyokról és jogi anomáliákról.
Annak ellenére, hogy írásos engedélyek birtokában utaztak ki Bolíviába, a mai napig nem engedték be őket Tóásó Elődhöz, sem Evo Morales elnök nem volt hajlandó interjút adni.

Tóásó Edit

Tóásó Előd Bolíviában – Nemzeti InternetFigyelő

 

2 című bejegyzés “Felfüggesztették Tóásó Előd szabadlábra helyezése miatt indított tárgyalását” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Reméljük, hogy eljön az igazság pillanata, és Tóásó Elődnek csak egy rémálom marad ez az embertelen megpróbáltatás.
    Szabadságot Tóásó Elődnek!

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.