A GYSEV és a Telenor együttműködése az információk még szabadabb áramlása érdekében

Beszámolónk az érdekfeszítő és új korszak megnyílásáról szóló március 8-i sajtótájékoztatóról, amelyet a két érintett cég illetékesei tartottak.

Március 8-án, nemcsak a Nemzetközi Nőnapról emlékeztünk meg, hanem egy rendkívüli és színvonalas sajtótájékoztató részesei is lehettünk. Budapesten, a Múzeum Étterem adott helyet az eseménynek, díszvendégekkel, a szakma jeles képviselőivel, akik érzékletes módon mutatták be a sajtó képviselőinek a jelentős és nem mindennapi változást:

2011. március 1-től az utazóközönség számára szabadon elérhető internetszolgáltatást biztosít a Telenor a Budapest – Sopron vonalon közlekedő GYSEV Zrt. tulajdonában lévő IC kocsikban. Ezt, a magyarországi vasúti közlekedésben eddig példa nélküli innovatív megoldást várhatóan nagy örömmel fogadja az utazóközönség, hiszen az internet az utazással töltött időt kellemessé és hasznossá teheti.

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitikár a NFM részéről, Dávid Ilona a GYSEV elnök-vezérigazgatója valamint Christopher Laska a Telenor vezérigazgatója, voltak a sajtótájékoztató megszólalói. A meghívott vendégeket és a sajtó munkatársait a sajtótájékoztató után pazar vendéglátással, értékes ajándékokkal örvendeztették meg a vendéglátók.

Rohamléptekkel halad a technika… A hónap elejétől a Liszt mozdony, vagy a Széchenyi mozdony által húzott szerelvények utasai most már gond nélkül intézhetik üzleti ügyeiket, vagy kikapcsolódhatnak a Facebook pergő közösségi életében részt véve a vaspályxán való robogás közben is… Bámulatos, minden tekintetben (sajtó-téren is) tettenérhető a felzárkózása kis hazánknak az EU és a nagyvilág mögé.

Meg nem erősített hírek szerint Tarlós István is beleszáll a projektbe, és mivel a BKK körzetét is érinti a Budapest-Sopron viszonylat, a Budepest-bérletek érvényességi körzetéig 15 fős közterület-felügyeleti csapatot bocsájt az üzemeltetők rendelkezésére, akik igazoltatási és intézkedési jogkörük kapcsán hatósági érvénnyel lépnek majd fel a vonatpálya körzetében lézengő hajléktalanok, tiltott helyen dohányzók, illetve hamis bérlettel, jeggyel utazni kívánó bliccelőkkel szemben.

Március 6., NAPIFOTO

———————————–

Nem, nem “mentek el otthonról”… Bevált gyakorlat az, hogy egy-egy sajtótájékoztató alkalmával a sajtóanyagban már megtörtént esemény leirataként szerepelnek azok a dolgok amelyek majd még csak azután fognak elhangzani.
Így akár vehetjük úgy is hogy most modelleztük, eljátszottuk a majd még csak két nap múlva következőket. Hogy miért is?

Sajtó-társadalmunk egy keskeny, de igen markáns szelete következik, amelynek olvastán talán majd többen is elgondolkodnak: etika, tisztesség, korrektség létét-nem létét látva.

Mielőtt azonban tovább mennénk, egy kis “casting”:

Világ Magyarsága : nemzeti hetilap. “A Magyar Világ Nemzeti Hetilap jelenlegi formájában 2002. október 12-én jelent meg első alkalommal. Korábban 1936-ban Gömbös Gyula idejében vált ismertté, 1956-ban a szabadságharc idején összesen 3 kiadást ért meg.
A Magyar Világ nem tartozik egyetlen politikai párthoz, semmilyen „oldalnak” nem a szócsöve, nemzeti elkötelezettségünket felvállalva a megosztottság ellen, Kárpát-Hazánk egységét szeretnénk – egyelőre – lélekben előmozdítani.” (részlet a sajtóorgánum bemutatkozásából)
ISSN-nyilvántartásban lévő, az országos rendszerben nyilvántartott hivatalosan is elismert, hetente nyomtatásban, illetve az interneten is elérhető újság. Tehát: “legális”, nem valami“kalózkiadvány”, stb. Az tény, hogy amint a bemutatkozásból is kitűnik, elkötelezettség hiányában nem tartozik a kormány-kiadványok, vagy hasonló szekértologatók táborába. Ennek ellenére a HÍRKER-nél, Magyar Pstánál előfizethető, több tekintélyes társadalmi szervezet által is elismert kiadvány.
Fentiekre tekintettel jogosult minden olyan sajtóval kapcsolatos elismerésre illetve figyelemre, mint más laptársak. Ami nem utolsósorban lényeges: a jelenleg hatályos sajtó- illetve illetve médiatörvény elő is írja kötelezettségeit, de ugyanúgy jogait is minden tekintetben, ami a hír-szolgáltatással, publikálással kapcsolatos.
Főszerkesztő: Rozgics Mária
interneten>>>

Young&Partners: -rendezvényszervezéssel, lebonyolításokkal foglalkozó csoportosulás. Róluk csak az interneten szereplő bemutatkozásuk, illetve az ott feltüntetett információk állnak rendelkezésünkre. Ismereteink és a megismert gyakorlat szerint sajtótájékoztatók lebonyolításával is foglalkoznak. Esetünkben ez a tevékenység a lényegesebb. Illetve annak néha kisé érdekes gyakorlati alkalmazása, annak “hangszerelése”
A netes felsorolásban tevékenységeik között szerepel pl. a “válságkommunikásió” szó is. Ennek talán szintén jelentősége lesz a későbbiekben…
Referencia-anyagukban szerepel pl. a Pannonhalmi apátság is.
Sajtó-kapcsolati vezető: Nyilas Dóra
interneten>>>

Sajtójog, médiajog: a hatályos rendelkezések magukban foglalják a sajtóval, médaüggyel, sajtókapcsolatokkal illetve a tájékoztatásért felelős pozíciókkal kapcsolatos kötelezettségeket, jogokat pro- és kontra. Hasonlóan más törvényerejű szabályozásokhoz, természetesen tiltják a diszkriminációt. A sajtó-szabályozás szellemében értesíteni szokás a szakmai listában szereplő kiadványok főszerkesztőit, de a lehetőséget is biztosítani számukra illetva az általuk kijelölt/megbízott munkatársak számára, hogy feladatukat elvégezzék.

Ismereteink szerint a sajtó-meghívók nem tartalmaznak/hatnak arra felhívást, vagy utalást, hogy mit és milyen hangvételben írjon meg a tudósító, az újságíró. Reklámtevékenységre sem célszerű biztatni ilyenkor az illetékest…

És most jöjjenek a tények, szándékaink szerint rövidre fogva:

Az elmúlt év októberében történt az, hogy a GYSEV sajtótájékoztató lebonyolításával bízta meg a fenntebb említett céget. Feltehetően a “kötelező penzum” miatt a Világ Magyarsága is kapott sajtómeghívót. Akkor sem volt fáklyásmenet, csak igen nagy kitartással sikerült a Liszt-mozdony avatásáról tudósítanunk. Valami miatt a fent említett szervező “irodának” csípheti a szemét a nemzeti oldal sajtója. Akkor süketelésekkel, kifogásokkal igyekeztek kibújni a részvétel lehetősége elől. Most, a jelenlegi verzió már “vonalasabb”, illetve talán bunkóbb volt mint az októberi. Ismét szabályszerű meghívó érkezett az újsághoz, “részvételére feltétlen számítunk” záradékkal, “csak” éppen a visszaigazolás nem történt meg a részükről. Részletekbe menő beszámoló helyett: nemes egyszerűséggel a meghívásuk dacára, mint a süket potykától, annyi se… A magatartása ennek az ominózus társaságnak példaértékű. Álszent módon kiküldeni a meghívót, majd pofátlanul szőnyeg alá söpörni a szabad utat biztosító visszaigazolást. Az ok egyértelműnek tűnik: Kellemetlen lehet egy, a nép, a nemzet iránt elkötelezett média olyan rendezvényen, ahol a felső tízezer, a rongyok rázása és esetenként a pazarlóan kivitelezett dőzsölés együtt található….

Az említett októberi esemény kapcsán született írásunk itt is publikálva lett, illetve a nyomtatott lapban is leközölte azt a főszerkesztő. A mostaniról? Legyen elég az alábbi pár kép, a probléma mellett azonban nem megyünk el, “bulldogarcú piócánk” útnak indul, és majd másik jegyzetben reményeink szerint sikerül bemutatni úgy a valós média-állapotokat kis hazánkban, mint az eseményeket érdekes módon szervező cégecske másik arcát is.

Nagyításért klikk a képre!!!

“Megint jót tájékoztattunk….” – vagy harminc-negyven főre lefoglalni egy egész éttermet… MIndez megint mibe (és kiknek is valójában?) kerülhetett?

Napifotó – Nemzeti InternetFigyelő