Ömlik a vörösiszap Devecsernél! – Katasztrófa helyzet alakulhat ki!(videóval frissítve)

A vörösiszap - Szabályos tárolás?

Tudni kell, hogy: A vörösiszap az aluminiumgyártás legfontosabb alapanyagának, a timföldnek a gyártása során keletkező melléktermék. Vas-, alumínium-, szilícium- és nátrium-oxidot tartalmaz, de nehézfémek is vannak benne, és ha alacsony mértékben is, de radioaktív. A környezetre elsősorban erősen lúgos kémhatása miatt veszélyes, emiatt veszélyes hulladéknak minősül. Évente csak Magyarországon több százezer tonna keletkezik belőle.

Kataszrófális helyzet alakult ki Devecsernél. Átszakadt a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának egyik gátja, s a vörös iszap elöntötte Kolontárt. Legújabb értesülés szerint egy ember meghalt, hárman eltűntek, tíz ember kórházba került, ketten súlyosan megsérültek. A gyár vezetője szerint nincs veszély, a katasztrófavédelem szerint katasztrófahelyzet alakulhat ki. Az ár elérte Devecsert, s négyszáz házat öntött el, elérte Somóvásáhelyet, Tüskevárt, Apácatormát és Kisberzsenyt is. A kolontári iskolából ki kellett menekíteni a gyerekeket.

Ajkán folyamatosan szirénáznak a mentő- és tűzoltóautók, a városban vad és ellenőrizetlen pletykák terjedtek el, ami rémhírkeltést okozhat. Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletén azt mondták, eddig 15-20 sérültet láttak el, halálos áldozatról nem tudnak. A helyzetet a timföldgyár igazgatója, illetve a katasztrófavédelmiek egymásnak homlokegyenest ellentmondó nyilatkozatai sem teszik átláthatóbbá.

Több utat árasztott el az iszap Ajka és Devecser között, a kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki – mondta a katasztrófavédelem ügyeletese. Bakos György szerint 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik gátja. Az ár már elérte Devecsert, az anyagi kár jelentős, a felderítés jelenleg is folyik – mondta a szóvivő.

Devecserben, a lomizásról híres településen, a lakosok elkezdték az értéktárgyaik átmenekítését a falu magasabban fekvő részeibe. Meg nem erősített híreink szerint már le is zárták a Devecserbe vezető utakat.

A gátszakadás a timföldgyárban délután fél egy körül történt – mondta Bakos. Volt olyan része a településeknek, ahol a két méteres magasságot is elérte a vörösiszap-áradat. Melléképületeket, kocsikat, kerítéseket, állatokat sodort el a 6-700 ezer köbméter mennyiségű iszap. Utak, közművek sérültek meg, többek között egy gázvezeték is.

– Emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentjük az emberéletet – mondta Bakos, aki elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, hogy egyelőre hírzárlat van az ügyben, de azt megerősítette, hogy a hír igaz. Elárulta, hogy körülbelül 50 lakóházat öntött el az iszap. Bakos szerint az árhullám már levonult, jelenleg a károk felmérése, a sebesültek ellátása folyik. A sérültekről nem volt hajlandó további részleteket elárulni. A “Napló Online” szerint azok sérültek meg, akik a kora délutáni buszról leszállva, a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, és így könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt.

A Mávinform közleménye szerint a vasúti sínekre folyt iszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát.

A helyreállításig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számítsanak. A Szombathelyre és Celldömölkre utazóknak a vasúttársaság javasolja, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely kerülőt válasszák.

Bakonyi Zoltán, az Ajkai Timföldgyár Zrt. igazgatója az Indexnek elmondta, hogy – feltehetően az esőzés hatására – megnyílt az egyik vörösiszap-tároló gátja. A helyszínen tartózkodó cégvezető szerint a zagytározóból kiömlő sűrű vörösiszap a helyszínen maradt, az útra a hígabb komponens, a vöröses víz folyt ki.

Bakonyi szerint a vörösiszap egy ásványi melléktermék, nem mérgező, és nem jelent környezeti veszélyt vagy kockázatot. Az igazgató arról sem tud, hogy a kolontári iskolából gyerekeket kellett volna kimenteni.

Legújabb információk szerint (katasztrófavédelem) egy halálos áldozat, és kb. 60 sérült van.

Az index.hu – barikad.hu alapján

Nemzeti InternetFigyelő

9 című bejegyzés “Ömlik a vörösiszap Devecsernél! – Katasztrófa helyzet alakulhat ki!(videóval frissítve)” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Soha, sehol nem történt ilyen a világon. Miért? Mert ezeket a tározókat a mérnöki tervezés során túlméretezik.
    A katasztrófa oka valószínűleg a tározó túlterheléséből adódott. A helybéliektől származó információk is erre utalnak.
    Ki tudja mi jött még ki az iszapos vízen és az iszapon kívül a tározóból? Milyen ismeretlen egészségügyi hatások lesznek még?
    Pintér vizsgáltatja! Lehet, hogy csak a vörös iszap összetevőit fogják megtalálni?
    Három végkifejlet adódik a érintett tulajdonosok számára.
    Természeti katasztrófa. Ehhez viszont kell a biztosítók támogatása, akik meg fogják kérni ennek az árát!?!
    Fennáll a Zrt teljes felelőssége. A biztosítók nem fizetnek, legfeljebb méltányosságból a lakosságnak. A többi az államra hárul.
    Vegyes megoldás, egyes nem tulajdonos vezetők beáldozásával.
    Mind a három esetben mi fogunk fizetni.
    Tehát a nemzet szenvedi és fizeti meg azt, hogy Gyurcsány és bandája jól keresett idegen veszélyes hulladék eltüntetésén!
    No persze egyes anyagvizsgálók, bírók, igazságügyi szakértők, ügyvédek, brókerek is kapnak egy kis zsebpénzt.
    Gyurcsány és társai meg röhögnek a markukba.

    Kedvelés

  2. Nincs olyan hülye bróker, aki egy ekkora, melléktermékként veszélyes hulladékot előállító vállalatnak 10 millió Ft/káreseményre szóló felelősség biztosítást javasolna.
    Vajon három évvel ezelőtt is ekkora volt ez az összeg?

    Kedvelés

  3. Engem már csak az érdekel, mikor fogják a vállalat vezetőjének a kertjébe az összegyűjtött dzsuvát beönteni a Rózsadombon. Mert hogy bíróság az életben nem fogja őket számonkérni, az fix.

    Kedvelés

  4. Mindent kiszerveztek ilyen gagyi kft-kbe ahogy nézem. Azt kell büntetni, aki hasznot húzott belőle, a cég részvényeseitől elkobozni minden magánvagyont + a kár teljes összegét rájuk terhelni (kötelezően) ÖRÖKÖLHETŐ adósságként. Nekik tudniuk kellett, milyen állapotok vannak a tározó körül.

    A fideszes is, aki ott magyarázott a falusiaknak… igenis radioaktív, nehézfémeket tartalmaz, vegyi összetétele, és urántartalma együtthatásaként !tüdőrákot! okoz, Füzitőn is sok volt a tüdő és gégerákos… pedig ott csak a por vitte szét. Perjéspusztát a vörösiszaptelep közelsége miatt telepítették ki, azóta sem ment oda vissza senki. Az a lerakó pedig még normális méretű volt, ez az ajkai egy szörnyeteg, megnézném azt is, ki engedélyezte.

    Kedvelés

  5. Ez a borzalom Isten csapása!!!
    Megint nem azok kapták,akik megérdemelték volna,hanem a szerencsétlen,megnyomoritott,kisemmizett nép! A felelős kormánynak azzal együtt,hogy Illés Zoltán visszavonta a cég működési engedélyt,azonnal,zárolni kellett volna a vezetők bankszámláját!!!! Mi mindenkin segitettünk a nagyvilágban,és mindig elsőként!!!
    Hol vannak most azok a népek-a szerény kivételtől eltekintve-akiken segitettünk?
    .Most hallgatom a Lánchid rádióban a felelős kormány kormányfőjét,aki a következőt mondta: Mi nem kivánunk igénybevenni külső segitséget,mert bizunk a lakosság összetartásában.
    Hát ez kérem elképesztő!!!!!
    Most is semmi más csak a “mi majd megoldjuk” megy!!! Akinek üres a zsebe ne akarjon frakkban cilinderben az operabálba menni!!!!
    A világ közvéleményhez fordulni és segitséget kérni ilyen ökológiai katasztrófa esetén nem szégyen,de hát mi ebben is “különlegesek” vagyunk,”majd mi megoldjuk”.
    Azt nem mellesleg mondom : A Miniszterelnök Úr által oly gyűlöletesnek tartott Magyar Gárda-Magyar Nemzeti Gárda már ott van és most is segit -önzetlenül-felvállalva az üldöztetést is,mert erre tettek esküt. Köszönet és tisztelet érte!!!!

    Kedvelés

  6. Akár teljes magánvagyonuk elkobzásával építsék fel, valahol távolabb, a két falut a gyártulajdonosok, és ha szerintük nem veszélyes az iszap, költözzenek be. Lesz elég ház.

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.