Amikor a szakralitás beköltözik a mozikba: AVATAR*

Megmondom az őszintét, kilógok a sorból. De nem is kicsit! Csak a gond van velem. Először is nem hallgatok nemzeti rockzenét. Sem az Ismerős Arcoktól, sem az Egészséges Fejbőrtől vagy a Titkolt Ellenállástól, a Kárpátiától pedig egyenesen kiráz a hideg.

No, mármost ha egy ilyen antré után lehet tetézni a bajt, én tetézem, és ráteszek még egy lapáttal, egyik kedvenc időtöltésem, amerikai sorozatok nézése, méghozzá amolyan daráló jelleggel. (A szaknyelv az olyan televízió nézési szokást jellemzi ezzel az epitethon ornansszal, amelyben a néző – mondjuk rossz idő esetén, amikor amúgy is helyhez van kötve – komplett évadot, évadokat nyom le egyhuzamban, a képládától csupán rövid időre szakad el, mindösszesen biológiai szükségleteinek kielégítése céljából.) A kulcsszó természetesen itt is ugyanaz, mint a világháló esetében: szelekció.

A nyájas Olvasó most bizonnyal felteszi a kérdést magának, mi a francot akar itt ez a félkegyelmű, amikor már a lídben elkaszálta magát, de minimum kihúzta a gyufát? Ráadásul most mindjárt belefog a dollár multimilliomos hálivúdi eksönmúvi varázsló ajnározásába, mintha még nem keresett volna elég zsetont a világ legismertebb hajókatasztrófájából is csöpögős love storyt fabrikáló, pusztító gépemberekkel, valamint savat köpködő idegenekkel riogató rendezőzseni.

Pedig nem ez fog következni, nekem elhiheti a tisztelt Olvasó. Én már csak tudom, hiszen én írtam ezt a kis cikkecskét.

Na szóval.

Ha fontosak az emberi értékek, az egymással való kapcsolat, a szent helyek és Föld Anyánk védelme, nézd meg az Avatar-t. Ha teheted 3D-ben! Ha csak pillanatokra is, de beköltözött a mozikba a szakralitás.

Csak annyit mondok, a törzs egy hatalmas életfában lakik. Kell ennél több nekünk, magyaroknak? Ugye nem?

Cameron azért mégis csak tud valamit. A kritikák leragadnak a monumentális látványvilág 3D-be felturbózott, tényleg lélegzetelállítóan csodálatos prezentációjának egekbe magasztalásánál, pedig ez a film ennél jóval többre képes. Egész egyszerűen megérinti az embert, beköltözteti a szakralitást, a szent hely védelmének fontosságát a multiplexekbe.

Nagy varázsló a fószer, az egyszer biztos.

Annak idején Mel Gibson ragadta üstökön mesteri módon az emberek figyelmét Passió című filmjében, amikor is a végletekig naturisztikus brutalitás kendőzetlenül őszinte és sallangmentes ábrázolásával szinte játszi könnyedséggel lépte át az emberek manapság kétségtelenül magasra tolt ingerküszöbét.

Cameron a háromdimenziós térhatású kameratechnika és az emberi fantázia kreativitása által megteremtett látványvilág segítségével kalauzol bennünket egy varázslatos utazásra. A Jó és a Gonosz, Mammon, a pénz világa és a természeti (isteni) értékek világa csapnak össze ebben az alkotásban is. Na, de hogyan? A kontrasztok azok, melyek igazán beszédesek. Az emberek technika, technológia és pénz uralta világa – az egész vesződség valami kőzetért folyik, aminek kilójáért egy rahedli pénzt adnak – áll szemben a Na’vik természettel együtt lélegző, azzal együtt élő világával.

Egy érdekes kritika a cspv.hu weboldalról jepe-től:

Az Avatar az eddigi legzöldebb film – de nemcsak fizikailag, lelkileg és szellemileg is. Spirituálisan is. Az Avatar egy új látásmód. Az Avatar egy igehirdetés – a mozik pedig, ahol az Avatart vetítik, templomok. Az új vallás pedig … az élet vallása. (…)

Az Avatar … túl van a mozin … mint ahogyan a mozi is túl van az életen … az Avatar azonban egy új szinten ismét az életről szól … és gyönyörűen … bárcsak minél több 12 évnél „idősebb” ember nézné meg – és a világ, amiben élünk, egy milliószor jobb hely lesz ezáltal…

Tetszettek figyelni, ugye? Nem a pénz, nem a profit, hanem az élet vallása! Egy hálivúdi rendező az életet teszi az első helyre a profit helyett!

Tudom, erre is lehet legyinteni, hogy majd úgyis hoz neki elég hasznot a film. Igaz. Biztosan hoz majd. De a magam részéről egyike azon kevés alkalmaknak, amikor nem sajnálom tőle és azt mondom, megérdemli. És mindenki más is, aki részt vett ennek a csodálatos mesének a megalkotásában és létrehozásában.

Tehát ha fontosak számodra az emberi értékek, az egymással való kapcsolat, a szent helyek és Föld Anyánk védelme, nézd meg az Avatar-t. Ha teheted 3D-ben! Ha csak pillanatokra is, de beköltözött a mozikba a szakralitás.

Remélem – ahogy a Na’vik mondják, hamarosan – „látlak Téged”!

1 öntudatos pécsi polgár

*A hinduizmusban az avatár egy Halhatatlan Lény inkarnációja (megtestesülése), vagy magáé a Legfelsőbb Lényé. A szanszkrit Avatāra szóból ered, amelynek jelentése „földreszállás”, mint ahogy rendszerint a halandó világba való leereszkedést is jelent valamilyen különleges céllal.

A kifejezés elsősorban a hinduizmusban használatos, Visnu, a Megtartó inkarnációira, akit sok hindu tisztel isteneként. A dasavatara szó jelenti Visnu tíz meghatározott „nagy” inkarnációját.

Akit a téma bővebben érdekel, nézzen utána a világhálón.

Nemzeti InternetFigyelő

13 című bejegyzés “Amikor a szakralitás beköltözik a mozikba: AVATAR*” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Mindig is tudtam hogy hülye vagy. Ja, bocs ezt a posztodat nem olvastam el, csak az első két mondatát. Az is elég volt azonban a sommás megállapításom leírásához. Bocs, ha tévedtem volna, de nem szoktam XDDD

  Kedvelés

 2. Biztos.Én inkább maradok TE illetve IA “oldalán”.A holyvoodo parsztvakítást meg hagyom az intellektuális rétegnek.

  Kedvelés

 3. Én személy szerint magyar nemzeti érzelműnek tartom magam. Általában a mozikba eljutó hollywood-i filmek nagy része nem igazán jön be. Némelyiken erősen érződik a szájbarágás, hogy minden szerencsétlen (amerikai?) megértse, miről van szó. Ott van a 12-es karika, de a 12 év felettiek maximum a technikai megoldásokról (látvány, effektek, kamera/hang technika, …) tudnak elismerő véleményt mondani. A jobb filmek, amik valami érdekeset adnak (lelkileg, gondolatilag) egyből a boltokban landolnak, vagy ilyen “film klubbos” mozikban tekinthetőek meg csak.

  Viszont az Avatar szerintem is rendkívüli alkotás lett. Persze, mindenkinek megvan a saját véleménye, de számomra az jelzés, hogy személy szerint én 2x néztem meg moziban, és még legalább 10x azon kívül – egymás után!!
  A részletekre is figyeltek, és itt most nem a technikai megoldásokról beszélek elsőként.
  Mind a két oldalnak megvannak a maga szimpátiára érdemes vonásai, tulajdonságai. Értem ezalatt, hogy a megszálló emberek sem lelketlen fasisztaként vannak beállítva, mint ahogy az manapság divatos fogás (s így könnyebb a végén kivégezni a gonoszt). Aki ennek CSAK az ellentettjét érzi, akkor az legragadt a “mentsük meg az ártatlant, büntessük a gonoszt” jellegű felfogásnál, hogy egy ilyen filmnek kizárólag erről kell szólni (vagy már belefáradt az ilyen gagyikba, és már nem látja, ha esetleg valami érdekes előtt ül).
  Persze, itt is előtűnnek manipulatív szimbólumok, jelek, melyeket hollywood-i rendező (akarva-akaratlanul) nem kerülhet meg, mintegy betartva a process-t, de ezeket nem (itt) kell részletezni.

  A zenei aláfestés el lett találva.

  Lehetne ezt részletezni a végtelenségig, de az biztos, hogy a film egy olyan varázslatos világot mutat be, mely valószínűnek tatom, mindenkit megérint.

  Kedvelés

 4. Én is láttam, és tényleg lenyűgöző alkotás!:D
  A látvány tényleg csodálatos (nem hatásvadász!) az igazi érték azonban az amit te is leírtál. Ez a zseniálisan megalkotott világ ami, teljesen magával ragad, és az élet szentségét sugározza!

  Bár én nem hasonlítanám a Passióhoz. Persze ez szubjektív vélemény. Szerintem a legjobb film, ami Krisztussal foglalkozik, az a Ben Hur.

  És tényleg nem akarlak szekálni, de nem a hindu vonatkozás miatt lett a címe “Avatar”. Ez egy régi, ismert kifejezés a sci-fi/fantasy világban. Az avatár az a karakter, amit a játékos irányít.

  Kedvelés

  1. Most mér mondod, hogy mi miatt lett Avatar a címe. Több értelemben is használják a kivejezést, és én úgy találom, több értelmezés is megjelenik a filmben. A hindi, a fantasy-s és még más is.

   Kedvelés

 5. A film magáról az életről szól.Minden élőlény egyenlő, és egy nagy, természetnek nevezett dologban egyesül. A valódi boldogság a természettel való harmónián alapul.

  Kedvelés

 6. ja és úgy gondolom a szó “avatar” utal a karakterre, amit írányítani lehet, valamint magára a hindu jelentésre is. És ez a kettő ami maga az ember.

  Kedvelés

 7. Ezt a filmet legalább egyszer mindenkinek meg kellene néznie – ha lehet 3D-ben. Szép történet, szépen fűzve, több, mint elgondolkodtató a nem is annyira mögöttes tartalom, elképesztően látványos jelenetek folyamatosan stb. Én még ilyen filmet nem láttam. Cameron uram megérdemli a pénzét!

  Kedvelés

 8. K…A JÓ A FILM, SORRY HOGY EZT ÍRTAM, DE TÉNLEGH!!!
  (LLK) MINDENKÍNEK AJÁNLANÁMH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LÁW

  Kedvelés

 9. az igaz hogy ez egy érdekes film sőt még az elgondolás is jó . viszont azon nem árt elgondolkodni mikor állsz az utcán és látsz egy állatvédőt bemenni a henteshez már nincs őszinte mosolyod mikor a csirkék túl rövid életéről beszél . valahogy nekem az avatar is ilyen dollár milliókat erő filmet csinál egy csávó aki a fold megmentését átpakolja egy másik helyzetbe és az emberek máris csodálatosnak tartják viszont arra nem gondolnak hogy ez a faszi olyan kocsival jár aminek a fogyasztása kb 20 liter . pedig ha a film szellemiségét vesszük alapul aszerint a bevétel azon részét amit már megmaradna a reklámok média statiszták technikusok technika színészek stb fedezete után azt jótékony célra kéne fordítani , de nem ez lesz hanem cameron vesz magának egy nagyobb házat hamptonsban és le is szarja ha Amerika vagy kina káros anyag kibocsátása a egekbe szökik (pls válaszolj mit gondolsz erről! mert érdekel ) 🙂 egyébként a film jó nézze meg mindenki

  Kedvelés

 10. Mint film jó. Technika, rendezés stb., stb. DE itt ugye nem erről van szó, hanem arról, amiről ugye a maga a film szól. Lerágott csont és a Pocahontas-nak kb. ugyan ez a sztoria pontról pontra. Semmi újat nem mond a film, amriől beszél az mindenki órra előtt van, csak a hétköznapi ember hajlamos elfelejetni. Ezért sikeres és ezért ajnározzák sokan, de egyáltalán nem érdemli meg. Aki dicséri az benyelte a csalit, meg Cameron …át. Amikor moziba láttam, akkor azt éreztem a film egésze alatt, hogy minden egyes képkocka és párbeszéd elképesztő módon céltudatosan van megszerkesztve. Az első másodperc leforgatása előtt pontosan tudták, hogy ekkora sikere lesz, mert különben nem írtak volna külön programot a CGI-nek, stb ..nem őltek volna bele ilyen rengeteg sok pénzt. Egyetértek azzal, aki azt mondja, hogy az egyik legjobb “hálivudi” film (amiket egyébbként kifejezzeten rühellek), de “hálivudi”, és ez nem mindegy.

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.