Black Commentator: „Mi harcoltunk az apartheid ellen”

Az angol “Daily Telegraph”-ban (2008.06.10.) Ron Prosor, Izrael londoni nagykövete siránkozik, hogy “valaha az Egyesült Királyságot a liberális pártatlanságáért és tisztességéért csodálták, de az utóbbi években a szélsőséges “útonállók” áldozatává vált az Izraelről folyó közbeszéd. Azt állítja, hogy a britek “pantomim bűnözőnek” állítják be a hazáját, és nem ismerik el a létezéshez való jogát sem, miközben mind a média, mind a közvélemény figyelmen kívül hagyja az izraeli polgárok elleni terrortámadásokat.”

Hát már ők is! Amerika leghűségesebb szövetségesei, akik még felderítési jelentések hamisításában is együttműködtek az Izrael Lobba uralma alatt álló Egyesült Államokkal! Már ők is egy követ fújnak Ahmadinedzsáddal! Félelmetes, hogy hová fajul ez a világ!

Moses Maimonides, a nagy tekintélynek örvendő zsidó vallásfilozófus írta: “Néhány török nép (azaz a mongol faj), a feketék, az északi nomádok s a déli nomádok, és mindazok, akik a mi éghajlatunk alatt rájuk emlékeztetnek. A természetük olyan, mint a néma állatoké és véleményem szerint ők nem állnak az emberi lények szintjén, a létezők közötti szintjük az ember alatt, de a majom felett van, mivel az ő megjelenésük jobban emlékeztet egy emberére, mint a majomé.”

Ha ma élne Maimonides, ma már a valószínűleg a briteket is a fentebb említett népek közé sorolná.

Azt mondják, hogy ne nevettessem ki magam azzal, hogy a középkori Maimonidest hozom fel példának? Vegyünk akkor frissebbet. Kook rabbi a modern Izrael első főrabbija volt. Ő mondta: “Egy zsidónak és a nem zsidóknak a lelke közti különbség nagyobb és mélyebb, mint az emberi lélek és egy szarvasmarha lelke között.”

Ezek előre bocsátása után már képesek lesznek helyesen értelmezni a Dél-Afrikai Unióból származó alábbi megemlékezést.

Mi harcoltunk az apartheid ellen. Semmi okát nem látjuk, hogy Izraelben azt ünnepeljük!

BlackCommentator.com

http://www.blackcommentator.com/278/278_no_reason_to_celebrate_apartheid_statement.html

(Eredetileg az End the Occupation South Africa közölte, http://www.endtheoccupation.org.za/index.html )

Mi, dél-afrikaiak, akik Dél-Afrikában tapasztalatból ismerjük a nagyhatalmú, igazságtalan és brutális apartheid gépezetet és minden erőnkkel harcoltunk ellene, hogy egy igazságos és demokratikus társadalomban éljünk, visszautasítjuk, hogy megünnepeljük egy közel-keleti apartheid állam létét. Miközben Izrael s a támogatói ebben a hónapban világszerte nagy pompával és ünnepségekkel nagy hangon fogják éltetni Izrael megalapításának a 60. évfordulóját, mi, akik átéltük és harcoltunk az elnyomás és a gyarmatosítás ellen, ehelyett a palesztin nép szörnyű sorsának a 6 évtizedére emlékezünk. 60 évvel ezelőtt 750 000 palesztint űztek el brutálisan a szülőföldjéről, miközben üldöztetést, tömegmészárlásokat és kínzatást kellett elszenvedniük. Ők és az utódaik azóta is menekültek. Ez nem ok az ünneplésre.

Amikor az 1960-as sharpevillei mészárlásra gondolunk, mi az 1948-as deir yassini tömeggyilkosságról is megemlékezünk.

Amikor Dél-Afrika bantusztán politikájára gondolunk, nem feledkezünk meg Palesztinának az izraeliek által végzett bantusztánosításáról.

Amikor a hőseinkre gondolunk, akik Robben Islandon vagy másutt senyvedtek, az izraeli börtönökben raboskodó 11 000 Palesztinról sem feledkezünk el.

Amikor a Dél-Afrika népe ellen elkövetett óriási földrablásra gondolunk, szemünk előtt tartjuk, hogy a palesztin föld elrablása tovább folyik a törvénytelen izraeli telepek és az apartheid fal építésével.

Amikor Group Areas törvényre és más apartheid rendelkezésekre gondolunk, azt sem felejtjük, hogy Izrael földjének a 93%-a kizárólag zsidók használatára van fönntartva.

Amikor arra emlékezünk, hogy a feketéket módszeresen kitelepítették Dél-Afrikában, eszünkbe jut, hogy Izrael etnikai és faji alapú kitelepítéseket hajt végre, hogy a palesztin élet szívére sújtson.

Amikor ara gondolunk, hogy a SADF csapatok miképp üldözték a mi népünket a városokban, megemlékezünk arról, hogy tankoktól, vadászgépektől és hadi helikopterektől elszenvedett támadások a palesztinok mindennapi tapasztalatait képezik a megszállt területeken.

Amikor a SADF támadásaira gondolunk a velünk szomszédos országok ellen, az is eszünkbe jut, hogy Izrael szándékosan destabilizálja a Közel-Keletet és fenyegeti a nemzetközi békét és biztonságot, ráadásul a 100 db. atomtöltetével is.

Mi, akik harcoltunk az apartheid ellen és ünnepélyesen megesküdtünk, hogy nem engedjük ezt még egyszer megtörténni, nem engedhetjük meg, hogy Izrael folytassa az apartheid gyakorlatát, a gyarmatosítást és Palesztina őslakó népének a leigázását.

Ki merjük mondani, hogy nem engedjük meg Izraelnek, hogy büntetlenül és folyamatosan áthágja a nemzetközi jogot.

Nem fogjuk tétlenül nézni, hogy Izrael folytassa Gaza népének az éheztetését és bombázását.

Mi, akik egész életünkben azért harcoltunk, hogy Dél-Afrika valamennyi ott élő népnek az állama legyen, követeljük, hogy a palesztin menekültek milliói megkapják a jogot az otthonaikba való visszatérésre, ahonnan elűzték őket.

Az apartheid az emberi jogok nagyon súlyos megsértése. Ez így volt Dél-Afrikában és így van a palesztinok izraeli üldözése esetében is!

76 aláírás, magas rangú politikusok, művészek, tudósok, stb. és 21 társadalmi szervezet, közöttük a Dél-Afrikai Szocialista Párt és a Dél-Afrikai Egyházak Tanácsa is. (Ez utóbbiakat csak azért emeltem ki, hogy lássék, mekkora távolság van köztük és a hazai névrokonaik között. – a ford.)

 

A fordító utószava: Desmond Tutut, a Nobel béke-díjas dél-afrikai püspököt ez év áprilisában a minnesotai Szt. Tamás Egyetem meghívta egy előadás tartására. A nagy izgalommal várt eseményt azonban váratlanul letiltotta az egyetem vezetősége, mégpedig azért, mert arra a következtetésre jutottak, hogy a megjelenése sérthet néhány helyi zsidót. Hát kérem, ez komoly dolog! Ahogy az egyetem vezetősége később magyarázkodott: “Nem mondjuk, hogy ő antiszemita, de Izrael államát Hitlerhez hasonlította, és úgy éreztük, hogy efféle erkölcsi párhuzam sértheti a helyi zsidó közösség néhány tagját.” (http://www.ifamericansknew.org/us_ints/pg-tutu.html) Hát igen! Ez elég súlyos ok arra, hogy egy egyetem kizárjon a falai közül egy afrikai, fekete bőrű Nobel béke-díjast. Talán még felidézhetem az New York Observer egy cikkéhez álnéven írt olvasói levelet (http://www.observer.com/node/33605?observer_most_read_tabs_tab=1):

Az ember meglepődne, ha valakit, aki bármiféle bíráló hangú művet alkot a zsidókkal, a vallásukkal, a szokásaikkal, stb-vel kapcsolatban, ne címkéznék rögtön antiszemitának.

Úgy látom, ez már teljességgel lehetetlen, de azért van itt néhány szórakoztató dolog: Ezt a címkét olyan gyakran használják, hogy ma már majdhogynem mindenki antiszemita.

Jimy Carter és Desmond Tutu, a két Nobel béke-díjas "antiszemita"
Jimy Carter és Desmond Tutu, a két Nobel béke-díjas "antiszemita"

150 ország Izrael ellen szavaz az ENSZ-ben? Hogy? Ez egy antiszemita világ!

Mandela, Carter, Tutu szerint Izrael apartheid állam? Egyszerű! Mind antiszemiták!

Egyetemi tanárok szemlélik az Izrael lobby hatalmát? Biztos, hogy antiszemiták!

A világ közvéleménye Izraelt tekinti a világbéke elleni legnagyobb fenyegetésnek? Mind antiszemiták!

És mi van az olyanokkal, mint Tony Judt, Finkelstein (akit legutóbb letartóztattak a jeruzsálemi repülőtéren és 10 évre kitiltottak Izraelből – a ford.) Öngyűlölő zsidók!

Kiváló anticionista rabbik, akik véletlenül még holokauszt túlélők is? Könnyű! Vallási fanatikusok!

El kellene talán hinnem minden esztelenséget? Ha nem, miért éppen ezt?”

Aláírás: Sigmund Freud

Lehet gondolkodni, kedves olvasók!

A fenti nyilatkozat aláírói között szerepel egy Zapiro (eredetileg Shapiro) nevű karikaturista is. Sikerült ráakadnom néhány szellemes rajzára, amelyeket ide csatolok pihenésül:

Bush legutóbbi végbéltükrözése
Bush legutóbbi végbéltükrözése

 

Mondja meg Annan úrnak, hogy még egy üres robbanó-fejet találtunk
Mondja meg Annan úrnak, hogy még egy üres robbanó-fejet találtunk

Fordította és kommentálta: Dohán Mihály

Nemzeti InternetFigyelő


Egy gondolat a(z) “Black Commentator: „Mi harcoltunk az apartheid ellen”” című bejegyzésnél

  1. Cool issue, didn’t thought it would be so cool when I
    looked at your link.

    (Király téma, nem gondoltam, amikor megnéztem a linket,
    hogy ennyire király lesz! – szerkesztő)

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.